Tip na výlet: nejmladší slovenské poutní místo na vrchu Butkov

Slovenské poutní místo na vrchu Butkov

Nejmladší slovenské poutní místo – skalní sanktuárium Butkov na okraji vápencového lomu u obce Ladce ve Strážovských vrších – existuje teprve sedm let. Stále se buduje. Pro milovníky poutí z Moravy je zatím poměrně neznámé. A přitom je vzdáleno od Zlína jen asi 80 kilometrů jízdy autem a přibližně půl druhého kilometru pěší chůze s převýšením 160 metrů.

Věřící z Moravy mají poutní místa rádi. Svatý Hostýn, Provodov, Štípa, Velehrad, Hora svatého Klimenta, Křtiny, Svatý Kopeček, Krnov-Cvilín, ale také slovenský Šaštín, Turzovka, Litmanová… Kdo by neslyšel o Mariazell, Lurdech, Fatimě či Medžugorii. Skalní sanktuárium Butkov ve Strážovských vrších je však novinkou, která zatím do moravského poutnického povědomí příliš nepronikla.

Vrch Butkov je poutní místo, které vyrostlo zcela na „zelené louce“. Žádná staletá tradice, žádné zjevení, žádní vizionáři, žádné mimořádné uzdravení, dokonce tam není ani pramen se svatou vodou. Podivuhodný impuls ke vztyčení kříže na tomto místě vzešel v roce 2012 z návštěvy maltského exorcisty P. Eliase Velly. S podporou místní cementárny a s požehnáním Žilinské diecéze vzniká na okraji rozsáhlého vápencového lomu v nadmořské výšce kolem 600 metrů monumentální sakrální areál. Jeho ústředním tématem je Boží milosrdenství. Dominantou sanktuária je dvanáct metrů vysoký kříž. Z otevřeného amfiteátru, ve kterém bývají slouženy v určitých termínech mše svaté, se poutníkům nabízí překrásný výhled do široké oblasti středního Pováží a na pásmo vrcholků Bílých Karpat, Javorníků a Strážovských vrchů.

Nebudu prozrazovat další podrobnosti. Vše důležité najdou zájemci na internetových stránkách www.krizbutkov.sk. Místo si můžete předem prohlédnout i prostřednictvím živé kamery. Chci nabídnout Butkov jako vhodný cíl celodenního výletu ze Zlína či z jiných částí Moravy. Zejména za pěkného počasí. Není tak pohodlný, jako je například vyjetí autobusem na Svatý Hostýn, ale určitě z něho nemusí mít strach ani starší osoby v průměrné fyzické kondici. Půl druhého kilometru, byť hodně do kopce, ujde většina zdravých lidí.

Pro snadnější orientaci připojuji nejkratší trasu ze Zlína autem. Je dlouhá asi 80 kilometrů. Oproti trase, kterou jsou zatím schopny zakreslit Mapy.cz, se ve skutečnosti dostanete autem v lese legálně ještě asi o 600 metrů dál, kde vzniklo docela velké parkoviště. Od auta budete pokračovat 1,5 kilometru pěšky s převýšením kolem 160 metrů. Nejprve opravdu strmě do kopce (Strážovské vrchy jsou mnohem strmější než například Hostýnské vrchy), potom už mírnějším stoupáním po kvalitně upravené široké stezce, kterou lemuje 14 zastavení pobožnosti křížové cesty. Při své návštěvě Butkova jsem zde potkal i několik poutníků na kolech. Podél trasy jsou jako hygienické zázemí vybudovány suché záchody. V poutním areálu najdete též stánek s občerstvením a prodejnu devocionálií.

Spojení do Ladců veřejnou dopravou ze Zlína je komplikovanější a časově zdlouhavější, ale nikoli nemožné. Vyhledávač na internetu vám najde například spojení autobusem do Vsetína, vlakem do Púchova a autobusem do obce Ladce. Ale pěší cestu na poutní místo budete mít z centra obce o více než čtyři kilometry delší, celkem tedy minimálně 5,5 kilometru v jednom směru.

Aktuální fotogalerii z tohoto místa si můžete prohlédnout ZDE.

Vojtěch Cekota