Souhlasíte s farní expedicí na severní točnu?

Podobně absurdně jako otázka v titulku této poznámky mi připadala první otázka v dnešní anketě zlínských farností k založení církevní mateřské školy. Farníci starší 18 let se měli vyjádřit: se vznikem Církevní mateřské školy ve Zlíně – souhlasím – nesouhlasím.

Rozumím tomu, kdyby se podobnou anketou zjišťoval zájem o využívání případně vzniklé církevní mateřské školy. Věděli bychom, kolik rodičů by chtělo mít takové zařízení ve Zlíně a kolik dětí by je navštěvovalo. Rozuměl bych anketní odpovědi – mám zájem – nemám zájem. Ale proč hned souhlasit či nesouhlasit, když se mě to třeba vůbec netýká? Proč ve farnosti hlasovat třeba o souhlasu s výpravou na severní točnu? Tak přece kdo tam chce jet, tak se přihlásí, zaplatí příslušný poplatek a pojede…

Anebo se mě to týká a předpokládá se, že budu výpravu na severní točnu nějakým způsobem spolufinancovat, a že když s výpravou souhlasím, tak se zavazuji i k přispívání na ni?

A tady je problém, že máme hlasovat o něčem, o čem nic nevíme. Bude církevní mateřská škola ekonomicky soběstačná a bude její provoz zajištěn příspěvkem státu, města a poplatky hrazenými rodiči dětí, nebo se očekává, že bude školku trvale dotovat ze svých sbírek celá farnost? To je přece podstatná informace. A tu nám nikdo nedal. V článku, který na toto téma vyšel ve 4. čísle Života farností, je jen mlhavé konstatování, že „současné farní sbírky nejsou ideální“, a sdělení, že „budeme hledat nové finanční zdroje“.

VOJTĚCH CEKOTA, 27. 2. 2011

Anketní lístek